Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Dan heb je vast al een aantal termen voorbij zien komen waar je eerder nog nooit van gehoord had. Als je bijvoorbeeld nog nooit van de term ‘kosten koper’ hebt gehoord, dan ben je natuurlijk benieuwd wat dit precies inhoudt. In dit artikel helpen we je een eindje op weg door een aantal veelgestelde vragen over de kosten koper te beantwoorden. Lees dus snel verder!
Wat houdt kosten koper precies in?
‘Kosten koper’ is een overkoepelende term waarmee men doelt op de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis en de kosten van het financieren hiervan. Concreet gezien worden onder andere de onderstaande kostenposten meestal onder de kosten koper geschaard:
- Notariskosten: de kosten voor het opstellen van de leveringsakte (akte van transport) en de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
- Overdrachtsbelasting: de belasting die je betaalt bij het aankopen van de woning (en de grond).
- Taxatiekosten: kosten van het taxatierapport dat de bank nodig heeft voor het verstrekken van het krediet.
- Advies- en bemiddelingskosten: de kosten voor onder andere hypotheekadvies.
Weet wel dat de vier bovenstaande kostenposten niet alle posten zijn die onder de kosten koper kunnen vallen. Bij het kopen van een huis kun je met meer kosten te maken krijgen, maar welke dat precies zijn, hangt af van je situatie. Zo is het bij bepaalde woningen slim om een bouwkundig rapport aan te vragen, maar dit brengt wel weer extra kosten met zich mee.
Hoeveel bedragen de kosten koper?
Zoals we net eigenlijk al noemden, verschilt de hoogte van de kosten koper per situatie. Een bepalende factor in de hoogte van de kosten koper is de overdrachtsbelasting. De hoeveelheid overdrachtsbelasting die betaald moet worden, verschilt namelijk nogal per situatie.
Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en koop je je eerste woning? Dan kun je in aanmerking komen voor de zogenaamde startersvrijstelling. In dat geval betaal je helemaal geen overdrachtsbelasting. Ook als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. In alle andere gevallen betaal je 2% overdrachtsbelasting, berekend over de marktwaarde van het huis. Koop je een huis om niet zelf in te wonen, bijvoorbeeld als een belegging, dan betaal je 10.4% overdrachtsbelasting.
De hoogte van de kosten koper verschilt dus per situatie en wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van de overdrachtsbelasting. Wil je wat nauwkeurigere indicatie krijgen van de kosten koper die je gaat betalen bij het kopen van een huis? Dan kun je online kosten koper berekenen.
Kun je kosten koper meefinancieren?
Het is niet mogelijk om de kosten koper mee te financieren. Sinds 2018 kun je met een hypotheek namelijk niet meer lenen dan 100% van de aanschafwaarde van de woning die je wilt kopen. Dat is waar de overbruggingshypotheek om de hoek komt kijken. Is je huidige huis nog niet verkocht, dan kun je met deze hypotheek de overwaarde uit deze woning alvast ‘opnemen’. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de financiering voor je nieuwe woning rond te krijgen, of om de kosten koper te betalen.