Resomeren: Alles wat je moet weten over deze milieubewuste uitvaart

Resomeren: Alles wat je moet weten over deze milieubewuste uitvaart

Inhoudsopgave

We verkeren in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Dat is te zien in tal van aspecten in ons leven, én erna.  De vraag naar milieubewuste uitvaarten is aan het toenemen, op manieren zoals natuurlijke begraafplaatsen, biologisch afbreekbare kisten, duurzaam geteelde bloemen en het beperken van chemische balseming. Nog een andere groene mogelijkheid is resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd – een innovatieve en milieuvriendelijke methode om afscheid te nemen. Maar wat houdt het precies in?

Dit is resomeren

Resomeren is een proces waarbij het lichaam op een zachte manier wordt afgebroken. Dit gebeurt door middel van water en kaliumhydroxide. In plaats van verbranding, zoals bij cremeren, wordt het lichaam ondergedompeld in een alkalische oplossing bij een temperatuur van ongeveer 160 graden Celsius. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die het lichaam in enkele uren volledig afbreekt, waarbij alleen de botresten overblijven.

De botresten worden gedroogd en vermalen tot as. Net als bij cremeren, kunnen de resten in een urn worden bewaard of verstrooid.

Resomeren komt oorspronkelijk uit de medische wereld zo rond de jaren ’90, voor het verwerken van biologisch afval. In tegenstelling tot traditionele crematie komen er bij resomeren geen schadelijke stoffen vrij zoals CO2 en kwik. Bovendien wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt, wat resomeren een milieuvriendelijke keuze maakt in een tijd waarin ecologische verantwoordelijkheid en een duurzame uitvaart steeds meer aandacht krijgt.

Voordelen van resomeren

Resomeren is een moderne uitvaartmethode met meerdere voordelen:

·   Milieuvriendelijk: Geen schadelijke emissies zoals CO2 of kwik, wat het beter maakt voor het milieu dan een traditionele crematie.

·   Energiezuinig: Het energieverbruik bij resomeren is aanzienlijk minder dan  bij cremeren, dankzij het gebruik van water en kaliumhydroxide.

·   Zacht proces: Het lichaam wordt op een natuurlijke manier afgebroken, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van verbranding.

·   Geen luchtvervuiling: Er komt geen rook of verbrandingsgassen vrij. Dit helpt om luchtvervuiling te voorkomen.

·   Asverstrooiing mogelijk: Nabestaanden kunnen, net als bij crematie, de stoffelijke resten bewaren of verstrooien.

Toekomst van resomeren in Nederland

Hoewel resomeren in sommige landen al wordt toegepast, is het in Nederland nog niet overal beschikbaar. PC Uitvaart biedt een groen uitvaartpakket met alleen duurzame opties. Bij PC begravenisondernemer Amsterdam is er meer mogelijk dan u denkt voor de opties van een milieuvriendelijke uitvaart, speciaal voor wie bewust bezig is met de impact op het milieu.

Meer weten? Neem gerust contact op met hun uitvaartbegeleiders of bezoek de website voor meer informatie.

Delen:

Gerelateerde berichten

Andere Categorieën

Over de auteur