Wat zijn de verschillen tussen arabica en robusta koffiebonen?

Inhoudsopgave

Als je een volautomatische koffiemachine hebt, moet je geregeld nieuwe koffiebonen kopen. Weet je nog niet precies wat je lekker vindt? Dan kan dit een uitdaging zijn, want het aanbod is ontzettend groot. Qua uiterlijk lijken de bonen misschien op elkaar, maar de smaak verschilt. Dit komt onder meer doordat er onderscheid gemaakt wordt tussen arabica en robusta koffiebonen. In deze tekst vertellen we je waarin deze koffiebonen van elkaar verschillen.

Smaak 

Het belangrijkste verschil tussen arabica en robusta koffiebonen zit hem in de smaak. Gebruik je arabica bonen om een kop koffie te zetten? Dan heeft deze een zachte en verfijnde smaak. Over het algemeen bevatten koffies van deze boon tonen van fruit, bloemen of chocolade. Koffie van robusta bonen is daarentegen een stuk sterker en heeft een bittere smaak. Robusta koffiebonen bevatten vaak aardse en nootachtige tonen.

Door de sterke, bittere smaak worden er geen verpakkingen met 100% robusta bonen verkocht. Als deze boon gebruikt wordt, is dit altijd in combinatie met arabica bonen. Er is dan sprake van een ‘blend’. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Lavazza Qualita Rossa koffiebonen. Deze mis bestaat uit arabica bonen uit Brazilië en robusta bonen uit Afrika en Zuidoost-Azië. 

Cafeïne

Wie denkt dat arabica en robusta koffiebonen alleen in smaak van elkaar verschillen, heeft het mis. De bonen hebben namelijk ook een ander cafeïnegehalte. Gezien de smaken van beide koffiebonen verbaast het je misschien niet dat er in robusta bonen meer cafeïne zit. Deze koffie heeft immers een sterke bittere smaak. Het cafeïnegehalte van deze boon ligt vaak tussen de 2 en 3 procent. Arabica koffiebonen hebben op hun beurt een cafeïnegehalte tussen de 1 en 1,5 procent.

Omstandigheden

Arabica en robusta koffiebonen worden over de hele wereld verbouwd. Ze kunnen uit Zuid-Amerika komen, maar ook uit Afrika of Azië. Er zit alleen wel verschil in de omstandigheden waarin beide bonen groeien. Zo wordt de arabica boon op een veel grotere hoogte verbouwd dan de robusta boon. Dit komt doordat deze koffiebonen gevoeliger zijn voor ziekten en baat hebben bij een koeler klimaat. Voor robusta bonen gaat dit in mindere mate op, waardoor ze op een lagere hoogte verbouwd kunnen worden.

Prijs 

Er zit ook verschil in de prijs van arabica en robusta bonen. Zo zijn arabica koffiebonen duurder dan robusta koffiebonen. Hier is op zich een vrij logische verklaring voor, want het verbouwen van arabica bonen kost meer tijd en moeite dan het verbouwen van robusta bonen. Vandaar dat laatstgenoemde koffie vaak gebruikt wordt in ‘blends’, want dit drukt de prijs van koffiebonen.

Gebruik

Tot slot verschillen arabica en robusta koffiebonen in gebruik van elkaar. Zo worden 100% arabica koffiebonen, zoals L’OR Espresso bonen, bijvoorbeeld vooral gebruikt voor espresso’s en speciale koffies. Dit komt vooral doordat ze koffie een verfijnde smaak geven. Robusta bonen worden vooral gebruikt in ‘blends’. Hiermee worden verschillende soorten koffie gezet, zoals lungo’s en americano’s. Door de sterke, bittere smaak van deze bonen geven ze koffie een stevige body. Daarnaast worden ze vaak gebruikt in oploskoffie.

Delen:

Gerelateerde berichten

Andere Categorieën

Over de auteur