Als je wel eens aandelen hebt gekocht op de beurs, maar nog nooit gehoord hebt van ETF’s, dan is dit artikel iets voor jou. ETF’s zijn beleggingsfondsen die net als aandelen op de beurs verhandeld worden. In dit artikel vertellen we je over de wereld van ETF’s. Lees dus snel verder!
Diversificatie
Zoals je misschien wel weet, is diversificatie een belangrijk begrip in de wereld van het beleggen. Met diversificatie wordt bedoeld dat je je geld niet in een enkel aandeel investeert, maar spreidt over verschillende aandelen en activaklassen. Als een aandeel of activaklasse minder goed presteert, dan kan dit gecompenseerd worden door een ander aandeel of een andere activa klas die juist weer goed presteert.
Een van de belangrijkste voordelen van ETF’s is het feit dat deze fondsen diversificatie een stuk eenvoudiger maken. Een ETF volgt namelijk de prestaties van een heleboel verschillende aandelen of obligaties tegelijk. Wanneer je een ETF koopt, investeer je eigenlijk indirect in veel verschillende aandelen of obligaties tegelijk.
Neem bijvoorbeeld een SP500 ETF. Heel simpel gezegd is dat een fonds dat de prestaties van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS volgt. Als je de aandelen van al deze bedrijven los zou willen kopen, dan zou je 500 kooporders moeten laten uitvoeren. Dat kost natuurlijk tijd en brengt bovendien de nodige transactiekosten met zich mee. Met een SP500 ETF bereik je hetzelfde resultaat als met 500 losse aandelen kopen, maar met veel minder moeite, tijd en transactiekosten.
Lage kosten
Het overgrote deel van de beschikbare ETF’s zijn zogenaamde ‘passieve ETF’s’. De beheerders van deze fondsen gaan niet actief op zoek naar unieke beleggingskansen, maar proberen enkel de prestaties van een bepaalde groep aandelen te volgen. Zo’n groep aandelen noemen we een index. Een passieve ETF noemen we daarom ook wel een ‘index tracker’.
Omdat het beheer van een passief fonds veel minder voeten in de aarde heeft dan het beheer van een actief investeringsfonds, hoeven de beheerders van passieve ETF’s minder beheerkosten dan gebruikelijk in rekening te brengen. Waar je bij veel investeringsfondsen 2% beheerkosten per jaar betaalt, betaal je bij passieve ETF’s vaak minder dan een halve procent per jaar.
Liquiditeit
Er zijn ook nadelen verbonden aan ETF’s. Sommige ETF’s kunnen namelijk illiquide zijn, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om ze aan te kopen of te verkopen. Dit is vooral het geval wanneer er een beperkt aantal beleggers actief is in de betreffende ETF.
Een ander nadeel van ETF’s is dat ze nooit een rendement kunnen genereren dat beter is dan het marktrendement. Zoals eerder vermeld, is het hoofddoel van de meeste ETF’s om de prestaties van een specifieke index te repliceren. Hoewel de prestaties van de ETF enigszins kunnen afwijken van die van de index, zullen ETF’s nooit aanzienlijk beter presteren dan de index. Het is dus niet de bedoeling dat ETF’s de markt overtreffen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met beleggingsplatform DEGIRO.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor advies doeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico’s met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.