Of je nu traint voor een 10 kilometer, je dagelijkse stappen wilt halen of gewoon wat bewuster wilt bewegen: het bijhouden van je activiteiten helpt écht. Gelukkig hoef je geen fanatieke sporter of gadgetfreak te zijn om dat goed te doen. Je kunt je beweging op allerlei manieren bijhouden – van simpele apps op je telefoon tot geavanceerde sporthorloges. We zetten de opties voor je op een rij.
1. Je telefoon: altijd bij de hand
De makkelijkste (en goedkoopste) manier om je beweging te tracken? Je smartphone. Zowel iPhones als Android-toestellen hebben standaard apps die je stappen bijhouden, zolang je je telefoon op zak hebt.
Je telefoon gebruikt bewegingssensoren en GPS om te registreren hoeveel je loopt, rent of fietst. Apps als Apple Gezondheid, Google Fit of Samsung Health geven je een mooi overzicht van je dagelijkse activiteit.
Het voordeel is dat je geen extra apparaat nodig hebt en dat je je telefoon toch bijna altijd wel bij je hebt. Wel kunnen de metingen via je telefoon minder nauwkeurig zijn, bijvoorbeeld als je telefoon in je tas zit in plaats van in je zak. Ook kun je geen aanvullende zaken verzamelen zoals hartslagmeting. Een tip om de resultaten van je telefoon beter te maken, is om aanvullend een app te gebruiken tijdens het sporten, bijvoorbeeld Strava of Runkeeper. Deze apps hebben vaak een gratis variant waar je al behoorlijk veel extra data mee kunt tracken.
2. Een activity tracker: stijlvol én functioneel
Activity trackers zijn smalle armbandjes of polshorloges die speciaal ontworpen zijn om je dagelijkse beweging in de gaten te houden. Denk aan merken als Fitbit, Xiaomi of Garmin.
Naast stappen en afstand houden de meeste modellen ook je hartslag, slaap, verbrande calorieën en sommige zelfs je stressniveau bij. En dat allemaal in een subtiel design dat prima past bij je outfit.
Handig is dat deze activity trackers draagbaar en licht zijn en meestal (veel) goedkoper dan sporthorloges. Ook verbruiken ze minder energie dan een smartwatch waardoor de batterij vaak lang meegaat.
De echte hardcore sporter zal echter nog steeds wat functies kunnen missen. Ook is het scherm vaak beperkt, zowel in grootte als wat erop vertoond kan worden.
3. Sporthorloge: voor de fanatieke gebruiker
Ben je wat sportiever ingesteld of wil je álles weten over je prestaties? Dan is een sporthorloge een goede keuze. Denk aan de Garmin Forerunner, Polar Ignite of Apple Watch.
Sporthorloges meten je hartslag, GPS-route, snelheid, hersteltijd en zelfs VO2 max (je conditieniveau). Veel modellen zijn ook waterdicht en daarmee geschikt voor bijvoorbeeld zwemmen of triatlontraining. Er zijn heel veel merken en modellen beschikbaar, waaronder ook sierlijke smartwatches voor dames.
Het voordeel van een sporthorloge is dat deze zeer nauwkeurige metingen kan doen en dat je vaak kunt kiezen uit een waslijst van sportprofielen (van yoga tot krachttraining). Nadeel is uiteraard dat hier een prijskaartje bij hoort. Sporthorloges kosten al gauw tussen de €150 en €500. Ook kan de hoeveelheid opties voor beginners misschien wat overweldigend zijn.
Starten met tracken is belangrijker dan perfectie
Welke tracker werkt het beste voor jou? Welke technologie je ook gebruikt, het toevoegen van activity tracking aan je leven zal je sowieso helpen om meer inzicht te krijgen in je beweging. Vaak helpt dat je al om de volgende stap te zetten. Twijfel je nog? Begin dan gewoon met je telefoon als tracker en kijk wat het je brengt.