Muhammara recept voor een heerlijke paprika-walnotendip

Inhoudsopgave

De oorsprong en smaken van muhammara

Muhammara komt uit Syrië, maar is inmiddels geliefd in heel het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Veel mensen eten deze spread als dip bij brood of groenten. Kenmerkend voor deze dip zijn de fluweelzachte structuur en de mix van zoete, zure en pittige smaken. De geroosterde paprika zorgt voor een zachte, lichtzoete smaak. Walnoten geven een zachte beet en maken de dip lekker romig. Granaatappelsiroop of citroensap geeft een frisse toets en een beetje pit komt van knoflook en soms wat chili. De geurige komijn en paprika-poeder maken het helemaal af.

Ingrediënten en variaties voor thuis maken

Wie een muhammara recept volgt, ziet meestal dezelfde basisingrediënten terug. Je hebt nodig:

  • geroosterde rode paprika’s
  • walnoten
  • paneermeel
  • citroensap of granaatappelsiroop
  • olijfolie
  • knoflook

Voor de kruiden gebruik je meestal gemalen komijn en wat pittig paprikapoeder. Je kunt paprika’s zelf roosteren in de oven of gebruiken uit een potje. Het voordeel van zelf roosteren is een diepere smaak, maar uit een potje werkt ook prima en is snel.

Sommige mensen voegen een beetje honing of ahornsiroop toe voor een extra zoete toets. Heb je geen granaatappelsiroop? Dan werkt een beetje extra citroensap ook. Je kunt ook amandelen of hazelnoten gebruiken als je geen walnoten hebt. Let dan op dat de smaak iets verandert. Voor een glutenvrije versie kun je glutenvrij paneermeel gebruiken, of het helemaal weglaten voor een iets grovere structuur.

Stap voor stap: zo maak je muhammara

De bereiding van deze dip is heel eenvoudig, maar de smaak is bijzonder. Begin met het roosteren van paprika’s: haal het vel eraf, verwijder de zaadjes en snijd ze in stukken. Doe de rode paprika’s in een keukenmachine. Voeg de walnoten, een teen knoflook, paneermeel, citroensap of granaatappelsiroop, olijfolie, komijn en paprikapoeder toe. Eventueel kan een snufje chili voor wat extra pit zorgen. Maal alles tot een gladde, dikke pasta. Proef en voeg naar smaak zout en eventueel nog wat olijfolie toe.

De dip is klaar wanneer hij mooi smal en smeuïg is. Als hij te droog is, kun je wat extra olijfolie toevoegen. Wil je hem iets zachter, voeg dan wat water toe. Werk de muhammara af met een klein scheutje olijfolie of wat granaatappelpitjes voor de versiering. Laat de smaken gerust even intrekken voordat je gaat eten, want dat maakt de dip nog lekkerder.

Serveer-ideeën en tips voor bewaren

Muhammara past op ieder borrelmoment, als voorgerecht of bijgerecht en zelfs als beleg op brood. Lekker met stukjes platbrood, pitabrood, crackers of rauwkost. Combineer de dip met hummus, baba ganoush en olijven voor een tafel vol smaken uit het Midden-Oosten. Je kunt muhammara ook als saus gebruiken bij gegrilde kip, vis, of groenten van de barbecue. Voor een frisse salade kun je een lepel van de dip door gekookte couscous of bulgur mengen.

  • platbrood
  • pitabrood
  • crackers
  • rauwkost

Zelfgemaakte muhammara kun je een paar dagen bewaren in een goed afsluitbare bak in de koelkast. Meestal blijft hij drie tot vier dagen goed. Vries de dip liever niet in, want de structuur wordt dan minder fijn en kan waterig worden. Voor het beste resultaat roer je de dip vlak voor gebruik nog even door.

Veelgestelde vragen over muhammara recept

Hoelang kun je zelfgemaakte muhammara bewaren?
Zelfgemaakte muhammara blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Bewaar de dip in een afgesloten bak, zodat hij vers en smaakvol blijft.

Kun je muhammara invriezen?
Het is mogelijk om muhammara in te vriezen, maar de structuur verandert vaak als de dip weer wordt ontdooid. De dip kan waterig worden. Vers bereiden of binnen enkele dagen opeten geeft het beste resultaat.

Waardoor kun je granaatappelsiroop vervangen?
Als je geen granaatappelsiroop in huis hebt, kun je wat extra citroensap gebruiken. Dit zorgt voor frisheid. Het geeft niet dezelfde diepe smaak, maar werkt prima als vervanging.

Welke noten kun je gebruiken als je geen walnoten hebt?
Je kunt ook hazelnoten of amandelen gebruiken in plaats van walnoten. De smaak wordt dan net iets anders, maar de dip blijft lekker nootachtig.

Kun je muhammara ook zonder keukenmachine maken?
Het is mogelijk om muhammara te maken zonder keukenmachine. Hak de ingrediënten zo fijn mogelijk en gebruik een stamper of vork. De dip wordt dan wat grover van structuur, maar is nog steeds erg lekker.

Delen:

Gerelateerde berichten

Andere Categorieën

Over de auteur