Hoe je een goede werkgever kunt herkennen

Inhoudsopgave

Ben je net klaar met je studie en ga je nu de arbeidsmarkt op? Of heb je recent een tijdje voor jezelf gewerkt en wil je nu meer stabiliteit bij een werkgever? Of ben je niet tevreden met je huidige baan? In al deze situaties snappen we goed dat je nieuw werk zoekt en dat kan best pittig zijn.

Uiteraard wil je een goed salaris, maar soms wordt nog weleens vergeten dat dit niet het belangrijkste is. Zeker niet wanneer je fulltime werkt. Dan is het ook belangrijk dat je je veilig voelt en geluk ervaart. Maar hoe herken je dan al snel een goede werkgever?

De fundamenten zijn op orde

Enerzijds dienen de fundamenten binnen een bedrijf op orde te zijn. Je hebt vroeger vast weleens bijbaantjes gehad waarbij je binnenkwam en totaal niet wist wat je moest doen. Dat je ook niet wist bij wie je terecht kon en dat er bijvoorbeeld nog geen laptop was geregeld en ga zo maar voort. Al deze zaken zijn een duidelijke indicatie van slecht werkgeverschap. 

Bij een goede werkgever zijn de fundamenten op orde. Dat wil zeggen: tijdens je eerste werkdag word je hartelijk ontvangen. En je krijgt een inwerkprogramma, een buddy en bij eventuele vragen staat er altijd iemand voor je klaar. Daarnaast is het ook goed dat werkgevers direct laten zien dat ze je waarderen door bijvoorbeeld een geschenk van Tezet.nl aan te kopen. 

Ontwikkeling

Een ander belangrijk aspect van een goede werkgever: hij of zij biedt je ruimte voor ontwikkeling. We leven immers in een tijd waarin de gemiddelde mens ambitieus is ingesteld en carrière wil maken. In deze kenniseconomie willen mensen zich graag ontwikkelen en dat is terecht.

Een goede werkgever biedt op verschillende manieren ruimte aan ontwikkeling. Enerzijds intern. Dat wil zeggen dat de werkzaamheden niet helemaal zijn ingekaderd, maar dat een werknemer zich kan ontplooien.

Daarnaast is het relevant om ook externe tijd te besteden aan de ontwikkeling. Denk aan IT-medewerkers die nieuwe cursussen omtrent AI volgen. Niet alleen goed voor de eigen ontwikkeling, maar ook voor het bedrijf zelf. Onderzoek dus goed of er zogenaamde opleidingsbudgetten beschikbaar zijn.

Positieve bedrijfscultuur 

En natuurlijk een fenomeen waar de laatste jaren veel aandacht voor is: de bedrijfscultuur. Uit vele nieuwsberichten en geluiden van klokkenluiders is immers duidelijk geworden dat lang niet elke organisatie een fijne bedrijfscultuur heeft.

Pesten of overschrijdend gedrag op de werkvloer komt nog met regelmaat voor en het is belangrijk om je veilig te voelen bij een werkgever. Een goede werkgever heeft daar richtlijnen voor, werkt met vertrouwenspersonen en neemt maatregelen om de cultuur goed, veilig en positief te houden. 

Delen:

Gerelateerde berichten

Andere Categorieën

Over de auteur