Marters zijn 40-60 cm grote dieren die slechts 1-3 kilo wegen en tot de roofdieren behoren. De levensverwachting van marters is ongeveer 10 jaar en ze leven voornamelijk in bossen, bomen of weiden waar ze vaak hun nest hebben. Er zijn ongeveer 65 soorten marters, waarvan de steenmarter de bekendste is. Tot de vijanden van marters behoren voornamelijk roofvogels en vossen, maar ook honden. Vrouwelijke marters zijn tijdens de paringstijd slechts twee dagen vruchtbaar en baren twee tot zes jongen.
Een marter herken je aan worstvormige uitwerpselen met een puntig uiteinde en een sterke geur, en je kunt ze verdrijven met azijn, WC-blokjes, urine of chili.
Marters zijn schemerdieren, waardoor je ze overdag zelden ziet. ’s Nachts leggen ze kilometers af. Ze neigen er echter steeds meer naar om ook stedelijke gebieden als leefgebied te kiezen, omdat daar veel voedsel te vinden is, maar ze vermijden de confrontatie met mensen. Omdat de kleine dieren vooral vanwege hun vacht erg populair zijn, zijn ze steeds meer het slachtoffer geworden van de bontindustrie, waardoor ze nu beschermd worden om de natuurlijke populatie van de dieren weer te vergroten.
Oorzaken van een marter in de tuin
Marters zijn altijd op zoek naar voedsel, waardoor ze vaak in de tuinen terechtkomen. Vooral in de zomer, wanneer de bessen en vruchten in volle bloei staan, kijken de kleine dieren graag in de tuinen. Bovendien bevindt zich in de aarde van de planten vaak een voedingsbodem voor veel insecten die ook op het menu van de marters staan. Als dieren zoals kippen in een hok in de tuin worden gehouden, is speciale voorzichtigheid geboden. In dit geval graven de dieren graag gangen onder het hok om binnen te dringen. Het is handig om de dierverblijven diep onder de grond met gaas te beveiligen, zodat de dieren geen doorgangen kunnen graven.
Daarnaast moeten de dieren ’s nachts in een klein huisje worden beschermd tegen aanvallen van marters. Marters zoeken ook naar dieren zoals slakken die zich graag aan groenteplanten ophouden. Dit is een positief neveneffect van het bezoek van de kleine dieren aan de tuin, omdat ze zo de planten van de plagen bevrijden.
Welke sporen laat een marter achter in de tuin?
Het positieve nieuws is dat marters gelukkig geen gaten in de bedden graven en zo planten vernietigen. Het zekerste teken van een marter in de tuin is het vinden van uitwerpselen. De uitwerpselen van een marter zijn worstvormig met een puntig uiteinde. Daarnaast ruiken ze zeer intens en sterk, zodat het nauwelijks mogelijk is de geur niet op te merken. Vaak bevatten de uitwerpselen ook kleine pitten of haren die afkomstig zijn van het voedsel van de marter.
Marters behoren ook tot territoriale dieren, wat betekent dat ze hun territorium markeren om andere dieren te verdrijven en hun vijanden te waarschuwen. Ze verspreiden een geurstof die vooral aan planten en struiken blijft hangen. De geurstof die marters uit hun klier verspreiden is extreem intens en kan worden vergeleken met de geur van rotte eieren of vergiste levensmiddelen. Deze geurstof helpt ook om een marter van een wezel te onderscheiden, aangezien de geurstoffen van een wezel veel zwakker en minder onaangenaam ruiken.
Ook kunnen marters zich laten horen door geluiden die vooral in de schemering of laat in de avond en de nacht waarneembaar zijn. De dieren zijn namelijk erg schuw en vermijden confrontaties met mensen. Vooral tijdens de paringstijd kunnen marters luidruchtige gevechten aangaan met hun rivalen, vergezeld van schel geschreeuw. Marters nestelen zich ook graag in schuren of kelders, vooral wanneer ze hun jongen baren en grootbrengen. Dit is ook merkbaar door rommelende geluiden wanneer de jongen hun omgeving verkennen.
Hoe kun je de marter weer verdrijven?
Het belangrijkste punt hierbij is dat sommige martersoorten inmiddels beschermd zijn. De enige uitzondering is de steenmarter. Het is echter alleen jagers toegestaan om marters te vangen of te doden. Het is dus tegen de wet om een marter in de tuin te doden om hem definitief te verdrijven. Het is echter toegestaan om marters te verdrijven, zolang je hun gezondheid niet schaadt. Je hoeft dus niet te tolereren dat de kleine dieren hun streken in je tuin uithalen. Er zijn zelfs een aantal huismiddeltjes die zich al bewezen hebben om marters effectief te verdrijven.
Azijn
Het voordeel van azijn is dat het altijd in huis beschikbaar is en dus snel kan worden ingezet. Het is voldoende om wat azijn op de tuingrond te verspreiden, omdat deze geur lang in de bodem blijft hangen. Het schaadt de tuingrond ook niet. Vermijd echter dat de azijn op planten terechtkomt, omdat deze vooral gevoelige planten kan beschadigen of vernietigen.
WC-blokjes
WC-blokjes zijn ook een zeer populair huismiddel om marters te verdrijven. Ze worden zelfs graag gebruikt door professionele ongediertebestrijders. Door de sterk chemische geur, die voor de dieren uiterst onaangenaam is, vermijden ze de omgeving ervan. De WC-blokjes kunnen eenvoudig in de grond worden gestoken en dienen zo als betrouwbaar afweermiddel.
Urine
Het klinkt vies, maar het klopt echt. Menselijke urine is een zeer goede helper om marters uit de tuin te houden. De urine prikt namelijk niet alleen sterk in de neus van de dieren, maar ze beschouwen menselijke urine als die van andere dieren, zoals honden. Om niet in gevaar te komen, vermijden marters de omgeving. Het is echter belangrijk om te weten dat urine snel door de wind verdwijnt en dus geen langdurig afweermiddel is.
Chili
De kleine dieren hebben zeer gevoelige smaakpapillen. Als chilipoeder in de tuin wordt verspreid, bij voorkeur op kleine stukjes voedsel, zullen de dieren snel merken dat er geen lekker voedsel in de tuin te vinden is. Ook vurige chilisaus op tuinslangen werkt goed. Marters knabbelen namelijk niet alleen graag aan kabels in de auto, maar ook aan tuinslangen. Als een marter in de tuinslangen probeert te bijten, zal hij snel stoppen omdat de scherpe chili een pijnlijke prikkel veroorzaakt op de smaakpapillen van de kleine dieren.
Wat als alle huismiddeltjes niet helpen?
Als alle middelen en methoden die je hebt geprobeerd niet helpen, kun je ook een professional inschakelen. Deze mensen zijn opgeleid om de juiste methode te vinden. Er kunnen bijvoorbeeld levende vallen worden geplaatst die de dieren niet verwonden. Ze worden dan eenvoudig weer vrijgelaten op een geschikte plek, bij voorkeur op een grotere afstand van de tuin. Deze methode kan echter niet worden toegepast tijdens het zogenaamde broedseizoen, dat loopt van maart tot oktober. In deze periode krijgen de marters namelijk hun jongen en kunnen ze onbedoeld van hun jongen worden gescheiden, die dan sterven omdat ze niet meer worden verzorgd.
Wat te doen tegen marter in de tuin?
Om een marter in de tuin te verjagen, kun je gebruik maken van huismiddeltjes zoals azijn, WC-blokjes, urine of chili. Deze middelen hebben een geur die marters onaangenaam vinden, waardoor ze wegblijven. Zorg ook dat er geen voedselresten en dierenvoer in de tuin liggen om marters niet aan te trekken.
Waar zit een marter overdag?
Overdag zitten marters vaak op droge, warme plekken zoals zolders, onder daken, in schuurtjes of in holle bomen. Ze kiezen deze rustige plekken om te rusten en schuwen meestal de mens.
Hoe weet je of er een marter is?
Je weet of er een marter is door het vinden van worstvormige uitwerpselen met een puntig uiteinde en een sterke geur. Daarnaast kun je geluiden horen in de schemering of nacht en kun je geursporen of prooiresten vinden (Attack).
Hoe kom ik van een marter af?
Gebruik diervriendelijke methoden zoals azijn, WC-blokjes, urine of chili, en overweeg indien nodig een professional in te schakelen. Ook kun je preventieve maatregelen nemen zoals het afsluiten van voedselbronnen en het gebruik van kippengaas om dierenverblijven te beschermen (Mega-Des).